Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Vinarija Grabak

Vinarija Grabak se nalazi na sunčanim brežuljcima Vrnjačke Banje, udaljena od centra samo 700 m. Kompleks vinarije je na površini od dva hektara gde se nalazi i vinograd sa 2.400 čokota vinove loze sorti: prokupac, cabernet sauvignon i merlot od crnih, odnosno tamjanika, sauvignon blanc i rizling od belih vina. Od grožđa iz ovog vinograda proizvodi se šest etiketa vina: "Modrovrana", "Prva lasta", "Grabak Prokupac", "Bela golubica", "Siva vrana" i "Plava paunica".

U kompleksu vinarije nalazi se i šumarak grabove šume po kojem je vinarija i dobila naziv.
Osim proizvodnog dela, vinarija poseduje i vinski podrum sa degustacionom salom i smeštajnim kapacitetom u brvnari okruženoj grabovom i hrastovom šumom, kao i restoran-salu za stotinak osoba.
U kompleksu se još nalaze dva bazena, tereni za tenis, basket i odbojku na pesku.

U ovoj mladoj vinariji - otvorena je 2015. ali je ideja o njoj začeta još 2008 -  možete da degustirate njihova vina dobijena od grožđa odgajanog s ljubavlju i znanjem sticanim tokom dve decenije na prestižnim visokoškolskim italijanskim ustanovama i u vinarijama Toskane.
"Velika mi je želja da proizvodim vrhunsko vino sa pristupačnim cenama, kako bi pravi ljubitelji vina mogli uživati u njegovom kvalitetu“, izjavio je Miša Jovanović, vlasnik vinarije koji je "Grabak" izgradio svojim rukama, gredu po gredu i osmislio sve u njoj, od dizajna stolova i stolica, do izgleda lustera i etikete u vidu umetničkog crteža na svakoj boci. On je, inače, po struci mašinski inženjer, jedini na Balkanu koji se bavi proizvodnjom stomatoloških instrumenata, ali su mu dve velike ljubavi umetnost i vina.
Gospodin Jovanović ističe da je veliku ulogu u oblikovanju vinarije kakva je danas imala Marina Bogićević, Banjčanka koja je završila Poljoprivredni fakultet, otišla u Italiju, magistrirala i doktorirala na vinogradarstvu i enologiji i 20 godina radila što na fakultetu što u toskanskim vinogradima. I u pravom trenutku se vratila u Banju.
"Da bi čarobni nektar u vašoj čaši zaista bio čaroban, potrebna je vrhunska sirovina, ali treba znati i kada skidati grožđe s loze, kada brati, koliko dugo ga držati u buretu, koliko dugo u flaši i na kraju s kojom hranom ga poslužiti. Da bi to sve bilo pod konac, angažovana je Marina koja je upoznata sa načinom proizvodnje vina u čarobnoj Toskani", kaže Miša Jovanović.

Njegova vinarija je oktobra 2017. osvojila zlatnu medalju na 13. Ocenjivanju crnih vina u Bergamu.
Na takmičenju sorti "kaberne" i "merlo" najbolje ocenjeno vino iz Srbije bilo je "Modrovrana" (2015) vinarije "Grabak".

U konkurenciji 260 etiketa iz 22 zemlje "Modrovrana" je osvojila 88,86 bodova (od mogućih 90) što joj je donelo 3. mesto u Evropi i 8. u svetu.


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified