Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

O Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka Banja, kraljica kontinetalnog turizma sa dugom tradicijom preko 150 godina, se nalazi u Centralnoj Srbiji u podnožju planine Goč. Pored široke turističke ponude, gostima nudi i prvi hotel sa 5 zvezdica u ovom regionu, hotel Tonanti.
O Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka Banja nalazi se na 217 m nadmorske visine, smeštena između planine Goč i Zapadne Morave.
Udaljena je oko 200 km južno od Beograda. U njenoj blizini su gradovi Trstenik (11 km), Kraljevo (25 km) i Kruševac (37 km), uz koje se nalaze srednjovekovni manastiri Žiča, Studenica i Ljubostinja; nedaleko od Banje je i rimsko utvrđenje Jerinin grad (14 km), zatim planina Goč (13 km), deo planinskog venca Kopaonika, najviše planine Srbije do koje se iz Vrnjačke Banje stiže za dva sata vožnje (75 km)...

O Vrnjačkoj Banji

Klima Vrnjačke Banje je umereno kontinentalna sa uticajem planinske. Leta su umereno topla, sa svežim jutrima i večerima zbog vetra koji duva sa Goča prema Zapadnoj Moravi a zime su umereno hladne, snegovite i bez oštrih mrazeva.

Srednja godišnja temperatura je 10,3 C, ( -0,8° C zimi, 20°C leti). Prosečna relativna vlažnost vazduha iznosi 73,7%. Najsuvlji je mesec avgust, a najvlažniji decembar. Srednja godišnja količina atmosferskog taloga iznosi 779,2 mm. Najviše taloga pada u junu i oktobru, a najmanje u septembru.

Prosečna oblačnost iznosi 55%. Najvedriji je avgust, a najoblačniji januar.

Planinska uzvišenja oko Vrnjacke Banje zaklanjaju je od jakih vetrova.  Oko 170 dana u godini uopšte nema vetra. U letnjim mesecima predveče se oseća blag povetarac.

O Vrnjačkoj Banji
O Vrnjačkoj Banji

Ova već dobro poznata turistička destinacija još od vremena Rimljana i Vizantije, poznata je i cenjena po brojnim istorijskim lokalitetima i izvorima lekovite vode. Banja obiluje izvorima tople i hladne vode koji se pre svega koriste u svrhe lečenja različitih bolesti. Dugi niz godina ova destinacija se razvijala i prilagođavala potrebama savremnih turista.

Danas, pored medicinskih usluga, Vrnjačka Banja je poznata savremena turistička destinacija sa raznovrsnom ponudom dodatnih sadržaja koja zadovoljavaju potrebe
turista. Raspolaže smeštajnim kapacitetima različite strukture u hotelima, pansionima i apartmanskim naseljima.

U Vrnjačkoj Banji se nalaze hoteli visoke kategorije kao što su već pomenut hotel Tonanti, hotel Slatina koji je u okviru lanca A hotela, hotel Fontana, Zepter hotel i Pegaz Holiday Resort. Pored smeštajnih kapaciteta, svaki od navedenih hotela gostima nudi veliki broj dodatnih sadržja za odmor i relaksaciju tokom boravka. Moderno opremljeni wellness centri sa otvorenim i zatvorenim bazenima, bazeni sa termomineralnom vodom, fitnes centri i teretane, izleti do poznatih kulturno-istorijskih zanamenitosti, obližnje planine Goč, tvrđave Maglič, Kozik i Jerinin grad, kao i odličnih lokalnih vinarija i destilerija su samo deo ponude savremenih hotela. Verski turizam jedan je od najstarijih oblika turističkih putovanja, a danas predstavlja vrlo značajan sektor turizma.

Vrnjačka Banja je posebno zanimljiva jer tokom odmora turisti mogu obići neki od manastira u blizini, kao što su Žiča, Ljubostinja, Studenica. Jedna od značajnih znamenitosti je i Zamak Belimarković, letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, kaljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Alekandra Obrenovića. Zamak je proglašen kulturnim dobrom od velikog značaja, a u njemu se danas nalazi Zavičajni muzej.

Takođe, posebna atrakcija Banje je poznat „Most ljubavi“, koji krije zanimljivu priču o ljubavi izmedju učitečljice Nade i oficira Relje. Bilo da želite Wellness relaks vikend ili duži odmor sa najdražima, Vrnjačka Banja je pravi izbor. Pored toga, deo ponude Vrnjačke Banje je najrazvijenija grana u ovoj oblasti, kongresni turizam.

Hotel Tonanti, pored ponude za odmor i relaksaciju nudi mogućnost organizovanja seminara, konferencija i poslovnih sastanka. U okviru hotela su savremeno opremljene kongresne sale po najvišim standardima, u ponudi su tri, raličite strukture sa najsavremenijom opremom, namenjene za organizaciju svih poslovnih događaja. Do sada poverenje su ukazale mnoge svetske i domaće kompanije, ambasade, sportisti.

Vrnjačka Banja se pored značajnih imena u oblasti sporta može pohvaliti i razvojem sportskog turizma. Sve veći broj sportskih ekipa se opredeljuje za Vrnjačku Banju povodom prirema svih selekcija od juniora do prvog tima, a tome je doprinela odlična ponuda smeštajnih kapaciteta, terena za sport i rekreaciju, sportska hala Vlade Divac, povoljni klimatski uslovi, hiperbarična komora, kao i blizina planine Goč. Poseta i pripreme mnogih poznatih sportista kao što su Novak Đoković, fudbalski klub Crvena Zvezda i mnogi drugi govori o kvalitetu i odličnoj ponudi Vrnjače Banje za sportski turizam. Kako za organizovane grupne posete, tako i za individualna putovanja, Vrnjačka Banja je odličan izbor za odmor i relaksaciju gostiju različitog interesovanja.

Pored poznatog Vrnjačkog parka, Mineralnih izvora i istorijskih znamenitosti, čitava sezona u Vrnjačkoj Banji bogata je kulturnim manifestacijama, a najznačajnije među njima su Međunarodni Vrnjački Karneval, Love Fest, Festival filmskog scenarija, Festival klasične muzike, Dani Danila Bate Stojkovića. Za sve ljubitelje aktivnog odmora, tu je Avanturistički centar koji u ponudi ima rekreativno-sportske aktivnosti kao što su vožnje kvadovima šumskim putevima planine Goč, pešačke ture, streličarstvo, biciklizam, a u zimskom periodu i školu skijanja za decu i odrasle.

Takođe, Banju možete upoznati i doživeti iz drugog ugla. Za sve turiste i ljubitelje prirode, posebno zanimljiva ponuda Aero kluba „Trstenik“ je panoramsko razgledanje Vrnjače Banje i njene okoline. Vrnjačka Banja je lider u domaćem turizmu Srbije, sa velikim brojem sadržaja i stalnim ulaganjem u nove projekte, predstavlja idelanu destinaciju. Turiste od letnje sezone 2021 očekuje nova turistička infrastruktura, parkovi, šetališta, veliki broj smeštajnih objekata i restorana i dodatni sadržaji na planini Goč, kao i bogat kulturni program. Pored široke ponude otvorenih i zatvorenih bazena, gosti će moći od jula 2021 da uživaju u Akva parku na površini od preko 3 hektara. Takođe, od naredne godine za sve ljubitelje kupovine, bioskopa i svih dodatnih sadrđaja, Banja će imati novi veliki tržni centra, izgradjen po uzoru na poznate Beogradske cente, Ušće i Delta City, u samom centru grada. Ono po čemu se posebno
Vrnjačka Banja kao značajna turistička destinacija može pohvaliti je izgradnja gondole koja će prevoziti putnike od centra grada do vrha planine Goč. Gosti će tokom vožnje uživati u divnoj panorami nakon čega će moći dan da provedu na ski stazi. Takođe, planirana je i nova turistčka ponuda za narednu letnju sezonu, ispod Crkvenog brda, tuneli koji su za vreme Drugog svetskog rata služili kao sklonište nemačkog Glavnog štaba za jugoistok biće otvoreni za posetioce. Sve ovo govori odličnoj ponudi Vrnjačke Banje koja prati moderne i savremene trendove u oblasti turizma i nudi gostima veliki broj sadržaja. Nova infrastruktura, dodata ponuda i stalno ulaganje u sve veći broj sadržaja predstavljaju Vrnjačku Banju kao savremenu wellness, kongresnu i sportsko- rekreativnu destinaciju idealnu za odmor i relaksaciju u Srbiji.

Ko su bili poznati stanovnici i gosti Vrnjačke Banje možete pročitati ovde

Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified