Tonanti
  • Tonanti 0
  • Tonanti 1
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Saune

Sauna je namenjena opuštanju organizma, jačanju imunog sistema i zdravstvenog stanja uopšte.

Boravkom u saunama - prostorijama sa visokom temperaturom vazduha i vlažnošću - dolazi do otvaranja pora, izbacivanje velike količine znoja, pojačane cirkulacije krvi.
Usled znojenja telo izbacuje štetne materije i nakupljene toksine, čime se jača imunološki (odbrambeni) sistem a telo opušta i otpušta iz sebe stres, napetosti pa čak i loše misli.

Boravak u sauni značajno će popraviti i vaše fizičko i vaše mentalno stanje a preporučuje se kako aktivnim i profesionalnim sportistima (radi sprečavanja upale mišića) tako i ljudima koji nisu skloni napornim fizičkim aktivnostima; neki čak koriste saunu umesto vežbanja, jer nudi slične benefite: zatezanje kože i lučenje hormona sreće (serotonina), uz dodatnu pročišćenost tena i povećanu mekoću i elastičnost kože.

Sa zdravstvene tačke gledišta, sauna vas može rešiti prehlada, anksioznih i depresivnih stanja i umanjiti probleme respiratornih organa poput astme, alergija ili bronhitisa.

Sauna, međutim, nije preporučljiva za one koji pate od akutnih astmatičnih problema, za srčane bolesnike ni osobe sa povišenim krvnim pritiskom.


Finska (suva) sauna

Finska (suva) sauna

Finska sauna je prostorija od drveta sa temperaturom vazduha 70-100°C i vlažnošću 15-30%.
Drvene klupe su na različitim visinama: na gornjim temperatura je nekoliko stepeni veća, pa se za početnike preporučuje da počnu od ležanja ili sedenja na nižem nivou, radi postepenog privikavanja na temperaturu.

Ako želite da povećate temperaturu ili vlažnost vazduha, tokom boravka u finskoj sauni možete polivati izvor toplote (toplo kamenje) pomoću velike drvene kašike i kofe s vodom.

Preporučuje se boravak između 6 i 15 minuta, ali je najvažnije da pratite subjektivni osećaj, naročito ako ste početnik. Predugo izlaganje toploti može dovesti do gubljenja svesti.

Bio (vlažna) sauna

Bio sauna ili vlažna sauna ima temperaturu između 55 i 65° C, uz vlažnost vazduha 35-50%, slično klimi tropskih šuma.
To je kombinacija finske i parne saune.
U njoj možete ostati do 25 minuta.
Tokom boravka je dozvoljeno piti vodu.

Bio (vlažna) sauna
Infracrvena sauna

Infracrvena sauna

U ovoj sauni koriste se infracrveni zraci, slični onim koje proizvodi Sunce. Infracrveno zračenje - koje potiče iz toplotnih ploča ili cevki postavljenih unutar drvenih zidova - prodire duboko u mišiće tkiva i zglobove, ubrzava cirkulaciju i povećava dopremanje kiseonika do naših ćelija. Energija infracrvenih zraka je prirodna i bez štetnih uticaja. Ista tehnologija koristi se u inkubatorima za bebe. Temperatura vazduha u ovoj sauni je 50-60°C a preporučeni boravak 20-30 minuta.

Dozvoljeno je i poželjno uzimanje tečnosti.  Koristi od ove saune su višestruke: širenjem kapilara uklanjaju se toksini iz tela, reguliše se poremećaj varenja, jača se imunitet, pomaže sagorevanje masnog tkiva, jača koncentracija a pozitivno je i delovanje na nervni sistem, jer se podstiče lučenje endorfina (hormona dobrog raspoloženja) i uklanja stres, napetost, nervoza, nesanica.

30 minuta opuštanja u infracrvenoj sauni može da sagori do 900 kalorija i da proizvede iste prednosti za vaše srce kao i trčanje 4 do 5 km. Dame naročito vole da koriste infracrvenu saunu, zbog toga što uspešno eliminiše celulit ukoliko se redovno koristi. Količina znojenja je do tri puta veća nego u klasičnim saunama a zbog niže temperature ova sauna se lakše podnosi i nije toliko opterećujuća za disanje.

Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified
Tonanti