Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Stubal

Manastir Svete Petke u Stublu nalazi se u blizini triju gradova: Kraljeva, Vrnjačke Banje i Trstenika. Smešten je na obronku Gledićkih planina. Od Vrnjačke Banje udaljen je 11 kilometara. Poznat je po četvorougaonom kamenu kraj kojeg se, uz veru i molitvu, dešavaju čuda.

Prema podacima kojima raspolaže manastir, prvi doseljenici na ove prostore oko 1780. bili su iz Hercegovine. Moguće je da je selo dobilo naziv Stubal po četvorougaonom kamenu koji podseća na stub, a koji se od davnina nalazi nadomak sela. Danas je izvesno da taj kamen čudotvori, jer se uz veru i molitvu kraj njega dešavaju čuda. Pretpostavlja se da je kamen oltarski deo neke drevne crkvice koja je verovatno bila od trošnog materijala. Kamen je, međutim, bio dovoljno čvrst i odoleo je vremenu.

Prvi vlasnik livade, na kojoj se kamen nalazi, bio je izvesni Arsenije (rođ. oko 1850). Godine 1875. oženio se udovicom Rumenom koja je imala sina Tihomira Milosavljevića. Pošto se narod od davnina okupljao oko kamena s verom da Bog čudotvori preko njega, vlasniku livade nije bilo po volji, pa je izvadio kamen i bacio ga u potok. Došavši kući našao je pastorka Tihomira teško bolesnog. Odmah se pokajao, vratio kamen na livadu i pastorak je ozdravio. Potom su Arsenije i Tihomir 1906. godine podigli crkvicu daščaru. Posle Arsenijeve smrti 1930. Tihomir je nasledio livadu. No, kako narod nije prestajao da posećuje kamen i da ostavlja novac, došlo je do nesuglasica između vlasnika livade i crkvenih vlasti i Tihomir je rešio da livadu proda.

Stojan Komatović iz obližnjeg sela Ravanice, uspeo je, posle mnogih nevolja da 1965. godine kupi livadu sa crkvicom. Tu je 1978. podigao novu crkvu i manastir.

Tihomirova i Arsenijeva crkvica daščara izgorela je u požaru 1986. i kamen je opet ostao na otvorenom sve do 1988. kada je Dragiša Gojković, poreklom iz Kolašina, podigao o svom trošku današnju kapelu. Povod je bio čudesno spasenje na njegovom imanju na Kosovu.

U početku muški, manastir je postao ženski 1989. Od 1999. godine manastir je počeo brže da se razvija. Srušene su stare kućice i sav prostor ispred crkve je uređen. Na crkvi je dograđen zvonik, a sama crkva je u potpunosti renovirana i živopisana. Put do manastira je asfaltiran.
Pre nekoliko godina manastir je dobio na dar iz grada Jašija pokrov svete Petke sa jastučnicom. Od tada, svakog petka u 17h služi se Moleban svetoj Petki i iznosi pokrov radi celivanja.

Sveti kamen se nalazi u Kapeli sv. Kamena, pod krovom osmougaone kupole posvećene Prepodobnoj materi Paraskevi. U kapeli se ne vrše bogosluženja – mesto je isključivo pokloničko. Kamen je vrlo posećen i mnogobrojni narod dolazi s verom da Bog preko njega čudotvori. Po kazivanju vernika dešavala su se, a i danas se dešavaju, razna isceljena.


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified