Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Rafting Ibrom

Ko voli reku, planinu, prirodu i doživljaje na divljim vodama, svakako treba da ode na rafting na Ibar. Najuzbudljivija deonica je izmedju ušća reke Studenice u Ibar (kod mesta Ušća) do srednjevekovnog grada Magliča. Dužine je 25 kilometara i prelazi se, u zavisnosti od vodostaja, za oko 3-5 časova, kad je izuzetno jaka reka i za 2 sata.
Ušće se nalazi oko 70 km od Vrnjačke Banje.

Već na prvom kilometru od Ušća nalazi se buk Grmčić, mesto na kome se korito reke sužava na svega nekoliko metara i voda preleće preko stena, a visina između početka i kraja buka je oko 3-4m. Prolazak kroz ovaj buk i najiskusnijim rafterima ledi krv u venama.
Spuštanje se nastavlja po ibarskim brzacima koji se nadovezuju jedan na drugi a potom se u daljini čuje jak huk divlje planinske vode - to je znak da je blizu Jagnjilo.
Jagnjilo je drugi po veličini buk na Ibru, polukružnog je oblika i veoma dugačak.  Na njemu ima dosta podvodnih stena preko kojih voda ključa i potrebno je veslanje iz sve snage.
Iznad buka Jagnjilo se nalazi ogromna stena i na njoj kameni spomenik srpskim borcima sa natpisom: "Ibarskim junacima palim za Kralja i Otadžbinu 1912 - 1918".

Na desetom kilometru se nalazi mesto Polumir, gde je pogodno da se siđe sa vode.

U okolini Polumira je mirniji deo, ali i tamo treba biti oprezan, jer se na pritokama grade mini-hidrocentrale zbog kojih je veliki broj drva odsečen i bačen u vodu, pa je reka puna prepreka od drveća i balvana.
U daljem toku Ibar je opet zanimljiviji, protiče kroz prelepu i živopisnu klisuru i na tom potezu se nalazi još nekoliko manjih i većih brzaka koji vode sve do tvrđave i srednjevekovnog grada Magliča.


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.