Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Najveći opanak na svetu

Vrnjačka Banja dobila je ime po jednoj vrsti opanaka. Danas se u ovde nalazi najveći opanak na svetu, upisan u Ginisovu knjigu rekorda 2013. Napravio ga je nekada prvi opančar vrnjačke Banje, Slavko Strugarević, sa još šest radnika. Opanak je sačinjen od deset volujskih koža i dugačak je 3, 2 m, što odgovara broju cipela 450.

Tradicija izrade ove seoske lake kožne obuće, prema nekim istorijskim izvorima, doseže u Srbiji unazad do polovine 10. veka, kada se opanci pominju u  "Spisu o narodima" vizantijskog cara Konstantina VII Porfirogenita (913-959).

Prema legendi, grčki stočari su u srednjem veku boravili na planini Goč i tu pravili obuću od neštavljene kože. Najvažnija etapa pri izradi te obuće, preteče opanaka, zvala se "vrnčanje" - uvezivanje leve i desne strane opanka trakama od meke kože (jagnjeće ili jareće), paralelno, u jednakim razmacima, od pristiju ka otvoru opanka -  pa su ljudi koji su to radili nazvani Vrnjčanima, a mesto Vrnjci.

U Vrnjačkoj Banji možete videti i najveći opanak na svetu, upisan u Ginisovu knjigu rekorda 2013. Napravio ga je nekada prvi opančar vrnjačke Banje, Slavko Strugarević, sa još šest radnika. Opanak je sačinjen od deset volujskih koža i dugačak je 3, 2 m, što odgovara broju cipela 450. Izrada je trajala 15 dana, a priprema kože šest meseci. Slavko je jedan od sedmorice braće Strugarević koji su nasledili porodični zanat opančarstva. I danas u Banji postoji njegova zanatska radnja i prodavnica "Opanak" koju sada vode Slavkova supruga Mirjana, sin Mirko i snaja Mirjana.

Inače, opančarski zanat se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i kandidat je za Uneskovu listu nematerijalnog nasleđa.

Ako niste znali...
Vrnčani ili đonovski opanci izrađuju se pomoću drvenih kalupa, koji su isti za levu i desnu nogu. Koža koja se koristi nije ista - koža sa sredine leđa uzima se za muške, sa bokova za ženske, a koža s trbuha za dečje opanke. Za opanke se uglavnom koristila goveđa i teleća koža, ređe konjska, svinjska ili ovčija. Današnji opanci najčešće se izrađuju od kozje kože.


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified
Tonanti