Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Most ljubavi

Most ljubavi, najpoznatiji most u Vrnjačkoj Banji i jedan od najpoznatijih u Srbiji, most za koji su čuli čak i oni koji nikad nisu bili u Banji, mesto je gde zaljubljeni parovi zaključavaju svoju ljubav katancem, a potom ključ bacaju u reku.
Most kao građevina se ne razlikuje od drugih mostova - betonski, sa gvozdenom ogradom - čak nije ni jedini takav u našem mestu, pa zašto je on baš simbol ljubavi u Vrnjačkoj Banji? Šta ga izdvaja od ostalih mostova?

Postoji legenda o učiteljici Nadi i srpskom oficiru Relji koja kaže da su se pre početka Prvog svetskog rata zavoleli. Radilo se o velikoj ljubavi dvoje mladih, o kojoj se naveliko pričalo. Međutim, izbija rat i Relja odlazi u Grčku na ratište, kao oficir kraljevske vojske. Tamo se zaljubljuje u lepu Grkinju, odlučuje da ostavi Nadu i raskida zaruke sa njom.
Nada je bila slomljena, venula je iz dana u dan i na kraju je umrla od tuge. Most je nekad bio omiljeno stajalište učiteljice Nade i oficira Relje, na tom mestu su ih viđali i divili se njihovoj ljubavi, a danas na tom mostu zaljubljeni parovi sa željom da sačuvaju ljubav na katancu ispisuju svoja imena, zaključavaju katanac za ogradu mosta i ključ bacaju u reku.
Sa dolaskom novih ratova i novih stradanja legenda je bila zaboravljena sve dok Desanka Maksimović nije čula za ovu priču od meštana Banje. Inspirisana tužnom pričom napisala je jednu od svojih najlepših ljubavnih pesama „Molitva za ljubav“ i tako sačuvala legendu od zaborava.

Ovo mesto je jedan od simbola Vrnjačke Banje. Posećuju ga sve generacije: mladi kako bi „zaključali“ na njemu svoju ljubav, a stariji zbog simpatija prema tom činu mladih i sećanja na prošle dane. Prodavci katanaca kažu da su im mušterije i parovi u poodmaklim godinama. Deca, pak, dolaze da razgledaju imena ispisana na katancima.

Od desetine hiljada katanaca ograda se ne vidi, a da čar bude veća, katanci na odsjaju sunca dobijaju zlatnu boju.
Katanci se mogu kupiti u obližnjim radnjama u različitim veličinama i bojama zajedno sa ključem, a ljubazni prodavci rado će pozajmiti flomaster kako biste ispisali svoje i ime voljene osobe. Mogu se kupiti katanci čak i sa tri ključa: jedan se baca u reku, a preostala dva zadržava po jedna zaljubljena strana.

Most ljubavi se često poredi sa fontanom želje Di Trevi u Rimu  u koju se bacaju novčići radi ostvarenja želje (ili ponovnog povratka u Večni grad).
Zbog težine grozdovi katanaca otpadaju, a radnici komunalne službe ih redovno odnose u magacin. Oni će biti pretopljeni u skulpturu koja će postati još jedan simbol ljubavi u Vrnjačkoj Banji.
Svake godine na Dan zaljubljenih na mostu se održava takmičenje „Poljubi me“ u kategorijama: najduži poljubac, najstariji par i najatraktivniji par.


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified
Tonanti