Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Ljubostinja

Manastir Ljubostinja je udaljen 16 km od Vrnjačke Banje. To je zadužbina kneginje Milice, supruge kneza Lazara i majke despota Stefana, posvećena Uspenju Bogorodice. Građena je od 1388. do 1405.

Kneginja Milica se ovde zamonašila posle Kosovske bitke 1389. sa brojnim udovicama srpskih vlastelina izginulih u bojevima na Marici i Kosovu polju.

Do manastira je  najbolje doći preko Trstenika i sela Grabovac.

To je zadužbina kneginje Milice (1335-1405), supruge kneza Lazara i majke despota Stefana Lazarevića, posvećena Uspenju presvete Bogorodice.
Manastir je građen od 1388. do 1405. godine.

Manastirska crkva je građena u moravskom stilu, trikonhalne osnove razvijenog tipa sa kupolom i pripratom. Zidana je pritesanim kamenom, dok su fasade premalterisane i islikane tako da imitiraju zidanje kamenom i opekom. Odlikuje se po izrezbarenoj ornamentici. Graditelj je protomajstor Rade Borović (Rade neimar).

Živopis je samo delimično sačuvan; rađen je u dva navrata. U priprati se nalaze portreti kneza Lazara i kneginje Milice koje je načinio jeromonah Makarije. Tu su još ciklusi velikih praznika, Hristovog stradanja, Hristovih čuda...

U crkvi se nalazi i veoma vredan ikonostas koji je 1866-1870. godine oslikao akademski slikar Nikola Marković iz Beograda, učenik Steve Todorovića.

Za vreme Kočine bune 1788. srpski narod je pozvan na ustanak protiv Osmanlija upravo iz manastira Ljubostinje. Posle propasti bune, Turci su zapalili manastir iz osvete i uništili većinu fresaka. Istom prilikom otkrivena je tajna riznica, sakrivena u manastirskom zidu iza ikone, gde je kneginja Milica sakrila svoje blago. Među opljačkanim stvarima nalazila se i kruna kneza Lazara koja se danas čuva u Istanbulu.

U Ljubostinji su sahranjene kneginja Milica (monaško ime Jevgenija)  i monahinja Jefimija, svetovnog imena Jelena, udovica srpskog despota Uglješe Mrnjavčevića. Njih dve su se posle Kosovske bitke 1389. ovde zamonašile sa brojnim udovicama srpskih vlastelina izginulih u bojevima na Marici i Kosovu polju. Danas je Ljubostinja ženski manastir koji o kojem brine oko pedeset monahinja.


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified