Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Lazarica

Crkva Lazarica, posvećena Svetom Prvomučeniku Stefanu, nalazi se 38 km od Vrnjačke Banje, u centru današnjeg Kruševca.

Građevinu je najverovatnije podigao knez Lazar (1329-1389) između 1378. i 1380. kao pridvornu crkvu svoje novosagrađene prestonice Kručevačkog Grada. Autor ikonostasa najverovatnije je Živko Pavlović, deda naše slikarke Milene Pavlović Barili.

Ima osnovu trikonhosa, sa narteksom nad kojim se uzdiže zvonik. Spoljašnjost je urađena na vizantijski način, naizmeničnim ređanjem jednog žutog reda tesanika i tri reda crvene opeke.
U najvišem delu su smeštene, međusobno različite, kamene rozete na crveno-žutoj šahovskoj podlozi, dok su u zoni ispod njih prozori sa ukrasnom kamenom plastikom u obliku prepleta. Rozete, kao i neki kameni prepleti, spadaju među najbolje u moravskom stilu i "predstavljaju najefektnije dekorativne elemente koji, uklopljeni u dobro zamišljene i proporcionisane arhitektonske oblike, čine izuzetno skladnu celinu", piše, između ostalog, u publkaciji "Spomeničko nasleđe Srbije: nepokretna kulturna dobra od izuzetnog i velikog značaja" (SANU, 2007).

Prema dosadašnjim istraživanjima, crkva nije bila živopisana sve do sredine 18. veka, tačnije između 1737. i 1740. godine kada je zograf Andra Andrejević sa svojim ljudima oslikao crkvu. Do danas su opstali samo fragmenti njihovog rada. Ikonostas iz 1844. godine u potpunosti je sačuvan. Njegov autor je najverovatnije bio slikar Živko Pavlović, deda Milene Pavlović-Barili, poznate slikarke srpsko-italijanskog porekla.


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified