Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Kuća Katića

Kuća Katića je najstarija očuvana građevina iz sredine XIX veka. Smatra se jednom od najlepših kuća moravske Srbije.

Kuća Katića podignuta je u trećoj četvrtini 19. veka kao kuća imućne i ugledne trgovačke porodice Katić, a danas je nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Njen vlasnik, Stevan Katić, trgovac iz Trstenika rođen u selu Bogdanje, već u prvoj generaciji stekao je ugled i imetak, potvrđujući svojim primerom ovu često uočavanu pojavu u Srbiji pretprošlog veka. Stevan je bio poslanik Svetoandrejske Velike narodne Skupštine 1858. godine, značajne po odluci da se knezu Milošu ponovo preda vlast. Njegov sin Petar, takođe trgovac, bio je senator i poslanik.

Zgrada u osnovi pripada tipu moravske kuće sa primesama orijentalnog stila. Kuća je spratna, lomljenim kamenom zidana zgrada, pokrivena ćeramidom. Većih dimenzija i snažnije fizičke strukture, nju karakteriše široka opšivena streha, veći prozori i prostrani, s krajeva ispušteni trem u prizemlju i na spratu dvorišne strane.
Prizemlje kuće, sa dva kamena, lučno završena ulaza, podeljeno je, s jedne strane, na dve stambene prostorije, a sa druge, na delom ukopan podrum, dok je spratni deo podeljen na četiri sobe, po dve sa obe strane hodnika u čijem produžetku je ostava.
Katića kuća je jedna od retkih, gotovo u neizmenjenom obliku sačuvanih starogradskih kuća, nastalih kao odraz potreba i shvatanja narastajućeg srpskog patrijarhalnog građanskog sloja u drugoj polovini 19. veka.

Staro jezgro grada Trstenika je jedno od najočuvanijih u Srbiji.

U centru Trstenika nalazi se i Crkva Svete Trojice. Građena je od 1898. do 1900. godine. Prva je crkva u Srbiji sagrađena u neomoravskom stilu i ima velike sličnosti sa crkvom kralja Milutina u Hilandaru.


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified