Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Karneval

Uz Love fest, najpoznatija vrnjačka manifestacija je Veliki međunarodni karneval, koji ulice Vrnjačke Banje iz godine u godinu pretvara u šarenu maskaradu, pozornicu igre i pesme, predstava, kostima i zabave. Karnevalske grupe iz celog sveta garantuju dobru zabavu i provod.

Tokom nedelju dana u julu mesecu Vrnjačka Banja je jedna velika scena na kojoj se održavaju brojni maskenbali, festivali, izložbe, koncerti, pozorišne predstave... a centralni događaj je Velika međunarodna karnevalska povorka.

Od osnivanja moderne banje u Vrnjcima koje se vezuje za 1868. godinu, Vrnjčani su pridavali veliki značaj balovima, maskenbalima, kermesima...

"..Najveličanstveniji kermesi priređivani su na velikoj terasi modernog banjskog kupatila. Za organizaciju kermesa bila je zainteresovana cela Banja, svi njeni žitelji, pa i žitelji okolnih sela, koji su imali svoj udeo u kermesnom slavlju. Za kermes su pozivani gosti iz drugih mesta, a Banja je na dan kermesa bila uglađena, besprekorno čista i sva u svečanom ruhu. Cveća je bilo na svakom koraku, a muzika je dva puta dnevno u paradnom maršu prolazila kroz banjske ulice. Terase kupatila su bile okićene mnogobrojnim lampionima i ukrasnim sijalicama, a pirotehničari su užurbano vršili poslednje pripreme za nezaboravni vatromet. Kermes je počinjao oko devet sati uveče, otvarao ga je prigodnim rečima predsednik neke dobrotvorne organizacije, u čiju korist je odlazio celokupan prihod, a zatim su nastupali glumci, pevači i umetnici. Vrnjačke žene su za to veče pripremale bezbroj torti, prosto su se utrkivale koja će lepšu tortu da umesi. Kolači su deljeni besplatno, bio je to dar Vrnjčana gostima, a piće i druge đakonije su služili ugostitelji. Kroz igru, razne atrakcije, izbor lepotica i druge nagrade odvijala se najlepša i najromantičnija Vrnjačka letnja noć..." piše Branko Radosavljević u "Pričama iz banjske prošlosti".

Po priči starih Vrnjčana, početkom 60-ih godina 20. veka Vrnjačka Banja postaje karnevalski grad ali ta manifestacija počela je da gubi na značaju i polako pala u zaborav. Sve do trenutka kada je Turističko-sportski centar "Vrnjačka Banja" preuzeo inicijativu i osnovao "Međunarodni vrnjački karneval" tokom sedmice oko 14. jula, datuma osnivanja prve turističke organizacije na Balkanu, Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo-vruće vode u Vrnjcima.

Prvi obnovljeni karneval održan je od 12. do 17. jula 2005. i objedinio je preko 40 različitih zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija. Centralno dešavanje Vrnjačkog karnevala, velika međunarodna povorka, okupila je 34 karnevalske grupe iz zemlje i inostranstva sa više od 1.500 učesnika. Već sledeće godine formirana je i dečja karnevalska povorka, a Vrnjački karneval postao član Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) i zauzeo značajno mesto u godišnjem kalendaru svetskih karnevala.


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified