Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Hram Rođenja presvete Bogorodice

Vrnjački hram, posvećen rođenju Isusove majke Marije, podigao je davne 1834. godine protojerej Hadži Jeftimije Popović. Crkva je najstarija građevina u Vrnjačkoj Banji sačuvana do danas.

U vreme izgradnje crkve čitava Srbija bila je zahvaćena poletom i procvatom, jer su se Srbi konačno oslobodili turske vlasti i preuzeli upravljanje svojom državom u svoje ruke.
Knez Miloš Obrenović unajmio je Žigmunda Herdera da ispita kvalitet srpskih voda, a rezultati ovog ispitivanja pokazali su izrazit mineralni kvalitet izvora Vrnjačke Banje koje je sam Herder uporedio sa češkim Karlovim Varima – banjom svetskog glasa.
U tom periodu, po mnogo čemu važnom za mladu Vrnjačku Banju, Hadži Jefta (kako su ga Vrnjčani zvali) podiže prvi vrnjački hram. Narednih 47 godina on vredno služi u njemu, neprestano ga održava i dorađuje, vodeći računa kako o njegovom fizičkom tako i duhovnom stanju. Sahranjen je u južnoj strani crkve. Nadgrobna ploča Hadži Jeftimija stoji pored spomen ploče podignute u čast hrabrih srpskih ratnika koji su se za slobodu svoje zemlje borili u periodu od 1912. do 1918. godine, u balkanskim i Prvom svetskom ratu.
Crkva Rođenja presvete Bogorodice dograđivana je dva puta – 1836 i 1973. godine. Mozaik koji ukrašava prostor iznad ulaznih vrata predstavlja scenu događaja kojem je i posvećen – Rođenje presvete Bogorodice.
Hram slavi dan svetih mučenika Kirika i Julite, 28. jula. Toga dana se održava i litija Vrnjačke Banje. 

U okolini Vrnjačke Banje možete posetiti nekoliko sakralnih objekata: Crkvu Svete Bogorodice u Stanišincima, Crkvu Svetog Save u Gračacu, Crkvu Svetog Jovana u Vukušici, Mauzolej porodice Belimarković na Vrnjačkom groblju i Manastir Svete Petke u Stublu.

Oko banjskog telesnog lečilišta postoje mnoga lečilišta za raslabljenost duhovnu: Žiča se nalazi na 32 km, Studenica na 80 km, Ljubostinja na 16 km, Stubal na 11 km, Lazarica na 38 km, Gračac na 12 km, Kalenić na 45 km...


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified