Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Gračac

Crkva Sv. Save u Gračacu nalazi se na padinama planine Goč, 4 kilometra od sredine magistralnog puta Vrnjačka Banja-Kraljevo.
Ne zna se kada je ova crkva tačno podignuta, ali se veruje da je stara više od 800 godina i da su njeni ktitori Sveti Sava i Stefan Nemanja (Sveti Simeon).

"Hram u Gračacu potiče sa početka 13. veka. Pretpostavlja se da je podignut na već postojećem crkvištu. Dolazeći u zaseok Gračaca, u Otroke, sa svojim ocem prepodobnim Simeonom, da crpe materijale (osobito kreč, koji se i danas ovde u mnogim porodicama proizvodi) za gradnju Svete Žiče, Sveti Sava uzdiže hram u slavu Presvete Bogorodice i praznika Vavedenja.

Pored hrama protiče gračačka reka (brzi, bujični, planinski potok). Okružen je starim grobljem koje je odavno prekrila šuma. Novo groblje potiče  iz polovine 19. veka.  Kroz vekove hram je sastradavao sa svojim narodom od zločestivih Agarjana, ali ga je narod stalno obnavljao. Poslednja velika obnova, pre ove u naše vreme, desila se 1812. godine i od tada hram proslavlja svoga prvog ktitora Svetitelja Savu Srpskog.

U porti hrama u blizini naosa i oltara, u proteklih 150 godina sahranjena su dva sveštenika. jedan je iz starosedelačke porodice Aćimovića, a drugi je doskorašnji sveštenik Milijan Trišić (1982-2013). Preko puta hrama nalazi se osnovna škola iz 1909. godine. Hram i celokupan ambijent potseća na ljubav Svetog Save prema veri, državi i narodu srpskom", piše na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Osim zbog crkve, selo Gračac, je poznato turistima i zbog svojih zanata, heklanih proizvoda domaće radinosti i proizvodnje burića u čijem se stvaranju turisti mogu isprobati uz pomoć žitelja koji su od toga naparavili umetnost.

U selu Gračac se nalazi i vodenica potočara Smiljka Debeljaka, koja je posebna atrakcija: i dalje je u upotrebi meljući na isti način kao i kada je nastala.


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified