Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Goč

Na oko 11 km od centra Vrnjačke Banje, u sklopu severnokopaoničkih planina, nalazi se Goč.
Jedna od najpošumljenijih planina Srbije obiluje šumskim jagodama i lekovitim biljem. Pruža brojne mogućnosti ljubiteljima prirode, avanturističkog i bici turizma, a ima i svoju ski stazu.

Pruža se dužinom oko 10 km u pravcu istok-zapad. Planina Goč, na čijim se severnim obroncima nalazi Vrnjačka Banja, jedna je od najpošumljenijih planina Srbije, za šta je zaslužno društvo “Borjak”, kao i klimatski uslovi koji podrazumevaju dovoljno padavina na godišnjem nivou i izostanak jakih vetrova.

Goč je planina sakrivena između Kraljeva i Vrnjačke Banje. Kažu da postoje "dva Goča", kraljevački i banjski, zapravo dve zasebne celine koje se međusobno dosta razlikuju, kako po nadmorskoj visini, tako i po klimi, šumama, spoljašnjoj temperaturi, izvorima i potocima...

Dva vrha su dominantna: Crni Vrh (1543m) i Ljukten (1216m).

Na Goču je izvorište mnogih potoka i rečica koje otiču prema Zapadnoj Moravi na severu i Rasini na jugu.

Površina Goča obrasla je bukovom i jelovom šumom, a zastupljeni su i gočki crni bor, hrast kitnjak, plemeniti lišćari i četinarske egzote. Padine su pokrivene šljivacima, vinogradima i brojnim malinjacima.

Goč obiluje šumskim jagodama i raznovrsnim lekovitim biljem (ovde se nalaze endemske biljne vrste i zajednice). Površine Goča daju bogatu medonosnu ispašu za pčele, a u mestu Gvozdac nalazi se veštačko jezero (u kojem je zabranjeno kupanje).

Poseban doživljaj predstavljaju brojni ribnjaci sa gočkom pastrmkom, gde možete na licu mesta uživati u ukusnom obroku.

Na Goču se nalazi i Rimsko groblje, mesto gde su sahranjivani Sasi, rudari koji su ovde vadili rudu i topili gvožđe u vreme Nemanjića.

Ova planina sa svojom netaknutom prirodom i čistim vazduhom povoljno utiče na anemične osobe,  jačanje metabolizma i nervnog sistema, a takođe je dobra za rekreaciju i treniranje.

Planina privlači veliki broj ljubitelja zimskih sportova. Horizontalna dužina trase je 520 metara koliko su duge i dve uređene ski staze širine oko 60 metara. Pogonsko zatezna stanica nalazi se na 1123 metra nadmorske visine. Ima 36 instaliranih vučnih naprava, sa kapacitetom od 1195 skijaša na sat. Prosečan uspon ski staze je oko 30 stepeni. Moguće je i skijanje noću.

Postoji pet obeleženih staza za smučarsko trčanje, različite dužine i nagiba. U ponudi je i manja, 30-metarska skakaonica, idealna za obuku i treninge skijaša skakača. Gosti koji posete Goč u zimskoj sezoni mogu iznajmiti ski opremu, a organizuje se i škola skijanja.

Osim skijanja, Goč pruža uslove za pripreme sportista (tereni za košarku, odbojku, rukomet i tenis), organizacija rekreativne nastave i sportskih kampova, za planinarenje, paraglajding.

Postoje i idealni uslovi za bavljenje lovom u uređenom lovištu na Goču.

U periodima bez snega do Goča se organizuju razne adrenalinske ture.


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.