Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Atrakcije iz vremena nemačke okupacije

Ispod Crkvenog (Čajkinog) brda nalaze se tuneli koji su za vreme Drugog svetskog rata služili kao sklonište nemačkog Glavnog štaba. Kopanjem je rukovodio general Aleksander Ler, komandant šestoaprilskog bombardovanja Beograda i vođa desanta na Drvar, operacije "Konjićev skok", o čemu takođe postoji svedočanstvo u Vrnjačkoj Banji.

Tuneli su građeni tokom Drugog svetskog rata kao sklonište nemačkog Glavnog štaba za jugoistok. I danas izgledaju isto kao i pre više od 70 godina.

Kopanje tunela počelo je još davne 1942. godine u maju, a radovima je rukovodio general Aleksander Ler, komandant nemačkih trupa na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi.

Zanimljivo je da je tunel probijen tek 1944, posle godinu i po dana, kada su se dve ekipe susrele u sredini Crkvenog brda kopajući sa dve strane istovremeno. U tunelu se nalazi sedam prostorija. Drugi započeti krak tunela u pravcu pijace sa jedne, i od vile "Peć" sa druge strane, nije bio završen.

Vila "Turkulović" (danas vila "Partizanka"), povezana je tunelom sa Crkvenim brdom i nekadašnjim nemačkim štabom. A vila je poznata po tome što je u njoj osmišljena Operacija "Konjićev skok" (Rösselsprung ), odnosno desant na Drvar i pokušaj zarobljavanja Tita.

Na podu vile nalazi se mozaik "Konjićev skok" koji predstavlja vilinog konjica u vodi, simbola Vrnjačke Banje. Po mozaiku  je nazvana i čitava operacija napada na Josipa Broza Tita, jer je osmišljena na tom mestu.
- Asocijacija je mogla biti padobranski desant jer se ta jedinica bukvalno niotkuda bacila na Drvar - ispričao je za "Blic" Vrnjčanin Dane Stanojčić.

Vlasnica vile, stomatolog Miroslava Turkulović, u Vrnjačkoj Banji je napravila isti tip kuće nalik onoj koju su već imali u Beogradu. U ovoj banjskoj vili živele su dve možda najlepše Vrnjčanke: Teodora - Dora i Afrodita. Podove su ukrašavali motivima koji su podsećali na vodu, po čemu je Vrnjačka Banja i poznata.

Oko 900 padobranaca skupljenih iz raznih SS jedinica uvežbanih na aerodromu u Kraljevu počelo je da se spušta na Drvar 25. maja. Uprkos relativno velikom broju angažovanih jedinica, operacija nije uspela. Tito je s pratnjom, pripadnicima ruske i britanske misije pri Vrhovnom štabu, pobegao Nemcima pred nosom.

(Tekst i foto: Nenad Božović)


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified
Tonanti