Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Spomen park Popina

Spomen-park Popina podignut je u sećanje na Popinsku bitku oktobra 1941, verovatno poslednju zajedničku borbu pristalica monarhije i pristalica komunizma (četnika i partizana) protiv fašista.

Spomen-park Popina projektovao je Bogdan Bogdanović, na uzvišenju pored Popinske reke u mestu Štulac, između Vrnjačke Banje i Trstenika.

Spomen-park kod lokalnog stanovništva poznat i pod imenom "Snajper" zauzima površinu od 12 hektara, a građen je od 1978. do 1980. godine.

Na tom su mestu 13. oktobra 1941. godine Trstenički partizanski odred i Dragosinjačka četa Kraljevačkog odreda vodili su višečasovnu borbu protiv delova 171. nemačke divizije, petostruko nadmoćnije. Ova bitka je ostala poznata kao jedna od prvih frontalnih borbi partizana i okupatorskih snaga a verovatno je i poslednja udružena borba pristalica komunizma i monarhije protiv fašista.

Epilog čitave operacije bilo je streljanje oko 2.300 talaca u Kraljevu od 15. do 20. oktobra 1941.

Bogdanovićevo poslednje delo iz oblasti memorijalne arhitekture osmišljeno je kao trodelna kompozicija od kamenih blokova sa zajedničkom osovinom. Spomenik je građen od jablaničkog granita.
Bogadnović je bio autor i Kamenog cveta, spomenika žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, Spomenika jevrejskim žrtvama fašizma i palim borcima na Jevrejskom groblju u Beogradu, Spomen-parka Slobodište na Bagdali u Kruševcu, Partizanske nekropole u Mostaru i mnogih drugih.


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified
Tonanti