Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Lov i ribolov u Trsteniku

Lov u trestenićkoj opštini ima dugu tradiciju - tokom srednjeg veka kraj je bio lovište vlastele i samog kneza Lazara. Reka Morava, sa druge strane, bogata je ribama skobalj, klen i mrena, nešto manje je zastupljen som  vretenar, dok od retkih vrsta ima šarana, deverike i bucova.


Ribolov

Ribolov

Zapadna Morava vijuga trsteničkom opštinom u dužini od 21 kilometar. Brojni meandri, skrivene plaže, bujna vegetacija i cvrkut ptica oplemeniće sva vaša čula.
Najveći zaljubljenici u Moravu su ribolovci i čamdžije. U Moravi su nastanjeni skobalj, klen i mrena, nešto manje som  vretenar, dok od retkih vrsta ima šarana, deverike i bucova.
Čamac moravac je nezaobilazni detalj u moravskom pejzažu. Pokreće se motkom, a čamdžije vične ovom neobičnom  i retkom umeću se takmiče na manifestaciji “Trstenik na Moravi“.
Upoznavanje Trstenika i okoline sa reke je neponovljivo iskustvo. U Društvu za sportove na vodi „Zapadna Morava“ moguća su organizovana splavarenja za grupe do 10 osoba.

Lov

ov u trsteničkoj opštini ima dugu tradiciju-tokom srednjeg veka ovaj kraj je bio lovište vlastele, pa i samog kneza Lazara. Počeci organizovanog lovstva se vezuju za 1898. godinu. Lovište “Dubička reka“ se poklapa sa teritorijom opštine Trstenik. Lovištem upravlja i o njemu se brine Lovačko udruženje “Trstenik“,  jedno od najbrojnijih udruženja u Srbiji čiji broj članova se kreće preko 1700.

Lovci ovog kraja su veoma posvećeni lovu i uzgoju i očuvanju fondova divljači. U te svrhe izgrađeno je nekoliko lovačkih domova i kuća, veliki broj čeka, solišta, kao i preko 100 hranilica za divlje svinje i oko 600 hranilišta za sitnu divljač. U lovištu se gaji, čuva i lovi srna i divlja svinja od krupnijih divljači, od predatora su prisutni šakal, vuk, lisica, divlja mačka, kuna i jazavac, a od sitnijih fazan, prepelica, zec, dok se kraj Zapadne Morave mogu loviti divlje patke, divlje guske i golubovi (poljska jarebica se trenutno ne lovi zbog ugroženosti).

Svake godine u oktobru održava se Sajam lova, ribolova i turizma.

U Medveđi je veoma razvijena i kinologija, a naročito lovna kinologija. Goniči iz Medveđe su cenjeni i van granica naše zemlje. U Medveđi se održavaju međunarodne i nacionalne izložbe, utakmice i kupovi pasa goniča i ptičara, međunarodne izložbe pasa retrivera i sl.

Lov
Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified