Tonanti
  • Tonanti 0
Rezerviši
X
Odraslih
Dece

Kulturni sadržaji

Leto u Vrnjačkoj Banji obiluje kulturnim programima. Među njima su najpoznatiji Festival filmskog scenarija i Dani Danila Bate Stojkovića

Festival filmskog scenarija održava se svake godine sredinom ili krajem avgusta.

"Sve je počelo 1974.godine posle polemike u filmskoj javnosti koja je obelodanila činjenicu da je scenaristika najslabija tačka domaćeg filma i da scenariju nije dato dostojno mesto. Nekako u to vreme u Banji je postojala smotra 'Jugoslovenski igrani film u akciji', koja je imala i svoju stručnu tribinu gde su učesvovali autori i protagonisti. Bio je to, na neki način, prapočetak Festivala. Te dve činjenice-kriza scenarija u jugoslovenskom filmu i postojanje filmske smotre u Vrnjačkoj Banji – bile su presudne za stvaranje pravog festivala, jasno esnafski profilisanog, jedinstvenog u svetu Festivala filmskog scenarija", piše na zvaničnom sajtu.
Inicijatori pokretanja Festivala bili su Kulturni centar Vrnjačke Banje, Udruženje filmskih autora i Udruženje filmskih glumaca. Neposredni inicijatori su bili Boško Ruđinčanin, Miomir Stamenković, Velimir-Bata Živojinović, Vasiljka Bogićević i Dušan Perković.

Prvo izdanje festivala posvećenog scenariju održano je avgusta 1977. Do 1988. projekcije su bile na Letnjoj pozornici a potom su premeštene na novi amfiteatar sagrađen na Čajkinom brdu.

Na Festivalu su uvek dodeljivane četiri nagrade (prva, druga, treća i specijalna) a u vremenima kada je produkcija pa i konkurencija bila veća postojale su i nagrade za adaptaciju književnog dela i najbolji dijalog. Vrnjačka Banja tradicionalno dodeljuje i zlatnike za doprinos Festivalu, a od 1996. i Jugoslovenska sekcija međunarodnog udruženja filmskih kritičara (FIPRESCI) formira žiri kritike i dodeljuje jednu nagradu.

U okviru pratećih programa održavaju se letnja škola dramaturgije, letnja škola filmske kritike i simpozijum.

Dani Danila Bate Stojkovića održavaju se od 2010. u amfiteatru na Čajkinom vrdu koji nosi njegovo ime.

Koliko je Bata voleo Vrnjačku Banju dokazuje rečenica koju je izgovorio u kultnoj vrnjačkoj kafani "Pahuljica":
- Dok sam živ neću izlaziti iz Vrnjačke Banje!
Od 1994. svaki svoj rođendan proslavljao je u Banji sa svojim prijateljima, u "Cicinom sokačetu" koje u vreme manifestacije Dani Bate Stojkovića menja ime u „Batina kafana“
– Voleo je najviše roze sa puno leda. Dešavalo se da u šanku ostavi kamaru para za svaki slučaj ako se zaboravi ili društvo nema da plati. Voleo je da zaviri u kuhinju i mnogo je voleo Banju. I posle toliko godina od njegovog odlaska mi Vrnjčani koji smo ga poznavali, još uvek ga neizmerno volimo – priča Stana Cica Simić vlasnica restorana "Cicino sokače", mesto gde se mogu probati Batina jela, koja mu je ona isključivo pripremala.
U znak sećanja na Batu Stojkovića u Vrnjačkom parku je posađeno i "Batino stablo".


Prijava za newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.
Master
Maestro
Visa
Dina
BancaIntesaWSPay
MasterSecureVisaVerified